Kvinna med hijab

Stiftelse hjälper invandrarkvinnor att starta eget

Att färre kvinnor startar eget i jämförelse med männen är någonting som är välkänt och stämmer över hela landet. Men ännu ”sämre” på att starta företag är utländska kvinnor. Detta är också anledningen till Stiftelsens Esters initiativ, vilket man skriver om i den här artikeln från Svenska Dagbladets Näringsliv. De skriver:

Den 25-åriga entreprenören Nadia Nielsens avsikt var att starta företag så snart hon kom till Sverige. Hon designar skor och äger sedan tidigare en skofabrik i födelselandet Indonesien. Men det första mötet med myndigheterna i Sverige blev nedslående. – Jag försökte att skapa nätverk, men ingen tittade, lyssnade eller trodde på mig. Jag fick bara höra att min idé inte skulle funka, att jag inte skulle kunna klara av att genomföra den i Sverige och att det är bättre att vara undersköterska, eftersom det är ett fast jobb. Flera gånger funderade jag på att vända tillbaka till Indonesien.

Hjälper till med tre typer av kapitalföretag.fik.jobb

Och med tanke på vilken syn Svenskarna har på sitt land, är dessa nyheter nedslående. Här är liksom Sverige, ett välbergat land där alla har chansen att lyckas så länge man har intresse och motivation. Vi tänker att sverige är ett iland med möjligheter för alla, ingen – varken kvinna eller invandrare – ska ha problem med att lyckas. Men det är många kvinnor som känner igen sig i Nadias fall. Tyvärr. Men nu kommer alltså Stiftelsen Ester till undsättning för dessa kvinnor. De arbetar nämligen för att hjälpa kvinnor från utanförskap och göra de till lönsamma småföretagare. I dag har Nadia, med hjälp av Ester, också lyckats. Hon har nu sitt bolag och lever och försörjer sig på detta. Det man gör från Esters sida är att ”pumpar” kvinnorna fulla med tre typer av kapital, som behövs när ett bolag startar. Det handlar om finansiellt kapital, kunskapskapital och socialt kapital. Dessutom arbetar man för att bygga upp kvinnornas självförtroende, så att de vågar ta plats på arbetsmarknaden.

Det är härligt att läsa om hur kvinnorna får det lättare att starta bolag och förhoppningsvis kommer man i framtiden inte se någon skillnad till kön när ett företag startas. Är du en kvinna som nyligen startat bolag? Härligt! Fortsätt så. Läs även gärna vårt inlägg här, om hur du marknadsför dig och ditt bolag.

Scroll to top