Rekrytera jämställt

I dagens inlägg skriver vi om hur man genom en välvald eller välgjord rekryteringsprocess kan få ett mer jämställt företag, något som vi inspireras av från Norrmejerier – som prisats av Umeå kommun på grund av just sitt jämställdhetsarbete.

När man ska inleda en ny rekryteringsprocess kan man välja att gå flera vägar, dels kan man med fördel både tidsmässigt och ekonomiskt, välja att anlita ett rekryteringsbolag, som till exempel Jobbusters via jobbusters.se, men om man nu vill göra rekryteringen själv kan det vara bra att bestämma i förväg hur man ska ha för arbetssätt och verkligen läsa på om hur man bäst går tillväga.

Ett företag som tidigare prisats för jämställdhet är Norrmejerier. Detta bolag har aktivt jobbat med jämställdhet och fört in det som en viktig del av rekryteringsprocessen. Detta är nog ett effektivt sätt att bryta könssegregeringen på, och det bör verkligen uppmärksammas och verka sedelärande. Om detta kan vi läsa om i VK.

Så blir din arbetsplats mer jämställd

I Ekuriren kan vi vidare läsa om hur arbetsplatsen kan bli mer jämställd och det vi får reda på är bland annat att nyckeln är både kunskap och tydliga mål. Till en början är det på sin plats med policydokument men det är viktigt att man även praktiserar jämställdhet aktivt. Det är ju så att människor mår bevisat bättre av jämställdhet och att det medför ett bättre arbetsklimat, sannerligen blir det även en hel del synergieffekter dessutom, så som bättre arbetsflöde, mindre sjukskrivning och då även mer lönsamhet och tillväxt. Med det viktigaste är givetvis att det blir med rättvist.

När så man bestämt sig för att jobba för att sitt företag ska bli mer jämställt kan man göra gott i att börja förverkliga detta redan i och med rekryteringen av ny personal. Sedan är det också jätteviktigt att granska företagskulturen och skapa en sådan som gör att alla känner sig välkomna oavsett bransch och kön. Kunskapen om orättvisorna är kanske det första steget man kan ta, sedan måste man arbeta praktiskt och kontinuerligt med detta.

Scroll to top