Långa väntetider till myndigheter

Att kommunikationen på ett företag fungerar är A och O för att man ska lyckas med sin verksamhet och nå ut till sina kunder, vilket vi tidigare skrivit om här – och när det kommer till myndigheter är detta extra viktigt. Men enligt ett tredagarstest utfört av tidningen Metro kan konstateras att detta är något som svenska myndigheter fallerar med.

telefon närbildNär det kommer till att kontakta ett företag, en organisation eller en myndighet är det viktigt att man kommer fram utan orimlig väntetid. Men detta är något som man inte ska räkna med – i alla fall inte om man ringer till en myndighet. För enligt en undersökning som tidningen Metro utfört under tre dagar visar att telefonväntetiderna till fyra av Sveriges största myndigheter är på tok för långa – och längst tid tog väntetiden till Försäkringskassan där tidningens reporter satt i telefonkö i hela en timme och 20 minuter.

Så utfördes testet

Metro valde att under tre dagars tid ge sig i kast med att ringa till fyra myndigheter: Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Centrala studiestödsnämnden. Detta i syfte att se hur lång telefonkötiden till varje myndighet faktiskt är och resultatet blev aningen varierat. Men innan man ringde vanliga konsument- eller kundtelefonnumret ringde man presstjänsten hos respektive myndighet för att ta reda på vilken fråga som de vanligen fick i kundtjänsten – och sedan ställde man sig i telefonkö för att ta reda på denna frågas svar som vilken annan privatperson som helst. Och resultatet blev som sagt varierat men med en utstickande myndighet med extra lång svarstid, och det var Försäkringskassan – där var frågan gällande regelverket om sjuklön och snittiden över de tre dagarna blev cirka 58 minuter per samtal.

Övriga resultat i Metros test:

  • Försäkringskassan: sämst i test med 1 timme och 20 minuters väntetid som längst
  • Skatteverket: näst sämst med som mest 17 minuter vid ett tillfälle
  • Arbetsförmedlingen: näst bäst med som mest 9 minuter väntetid
  • CSN: bäst i test med aldrig en väntetid som aldrig överskred mer än 2 minuter och 19 sekunder.
Scroll to top