Jämställdhet i fokus

För ett företag att boka in en konferens i Sverige är enkelt, allt som behövs är egentligen att klicka sig in på exempelvis sandudden.se och välja hur många deltagare som ska få plats. Lite svårare är det dock att planera in en konferens där all världens FN-länder ska delta – men idag möts man dock i Addis Ababa för att diskutera hur de nya globala utvecklingsmålen ska finansieras.

”Utan jämställdhet ingen hållbar utveckling. Det konstaterar statsminister Stefan Löfven under FN-mötet i Addis Abeba, där världen ska försöka enas om hur en hållbar utveckling ska finansieras.” läs mer här.

jämställdhet MINDREI år löper de så kallade milleniemålen ut vilket gör att världens toppolitiker nu samlas i Addis Ababa för att diskutera hur de 17 nya globala utvecklingsmålen ska finansieras för att det ska kunna bli verklighet, rapporterar Sveriges Radio. Och det finns många frågor som är på tapetern men för Sverige finns en knäckfråga: och det är frågan om jämställdhet, skriver Helsingborgs Dagblad som även rapporterar om hur kvinnors rättigheter, hållbara ekonomier samt stopp för skatte- och kapitalflykt står högt i kurs på den svenska agendan idag. Regeringen menar nämligen att det som är nyckeln till ett hållbart samhälle och en fungerande och hållbar utveckling i grund och botten vilar på en jämställdhet mellan man och kvinna. Och det håller man nog med om på FN-nivå då jämställdhet och kvinnors rättigheter finns med som en helt egen punkt toppmötets dagordning. Så som förslaget ser ut i dagsläget är att alla FN-länder ska lova att ”arbeta för jämställdhet och att stärka kvinnors och flickors rättigheter på alla nivåer”. Vad man kommer fram till avgör dock inte förrän i september då det är tänkt att de 17 nya målen ska antas i FN:s generalförsamling i New York.

Scroll to top