Dags för konferensresa?

Det finns en rad olika sätt att hålla konferens på, men vissa sätt är förstås roligare än andra – såsom att åka på konferensresa med företaget och samtidigt passa på att göra denna resa utanför Sverige.

Något som blir allt populärare är att åka på konferensresa utanför Sveriges gränser, men ska man göra detta finns en hel del att tänka på. Till exempel bör man åka med en erfaren arrangör som arbetar dagligen med den här typen av resor, framför att kanske boka med ett vanligt resebolag. På så vis kan man samtidigt få hjälp med att få all information om vad som resan bör innehålla för att resan ska vara korrekt ut exempelvis skattesynpunkt och vad den då bör innehålla. Exempelvis Travel 2 arrangerar konferensresor utomlands och har arbetat med detta länge, så vill man ha en arrangör som vet vad denne håller på med kan detta alltså vara ett bra val. Sen finns det även saker som man själv som arbetsgivare bör ha koll på. Och turligt nog finns mycket utförlig information om skattereglerna hos Skatteverket där det bland annat står om förmånsbeskattning och skatteavdrag med mera, vilket kan vara bra att ha koll på.

Inspireras av storföretaget

Vill man verkligen så på stort med sin konferensresa finns det företag vars resor man kan hämta inspiration från. Ett exempel som Dagens Industri berättar om är den svenska speltillverkaren Mojang som gjort en rekordvinst på hela 580 miljoner kronor vilka också valde att spendera en del av vinsten på sina anställda. Vad man gjorde var nämligen att verkligen satsa på lyxen under konferensresan till Monte Carlo, och det riktigt storslaget med limousiner och privatflyg med mera. Och väl på plats i så möttes de anställda av lyxbilar som skulle ta dem till hotellet. Så de spenderade nog en hel del av vinsten kan man tänka sig, och det man totalt gjorde för sina anställda var kortfattat:

  • Hämtade av vita limousiner som tog dem till ett privatplan som sedan flög dem till privatflygplats i franska Cannes.
  • Här hämtades de av 16 stycken lyxiga sportbilar och limousiner som tog dem till hotellet i Monte Carlo, i Monaco.
  • 5 stjärnigt lyxhotellet som kostar omkring 4 000 kronor natten för de allra enklaste av rummen, men där bodde nog inte Mojangs anställda…

Viktigt med mål och syfte om man ska på konferensresa

kollegor-mote-konferens-jobbNågot att tänka på inför resan är dels alla regler och lagar som ska följas för att resan ska anses som en konferensresa och inte som en nöjesresa, men också att man bör se över konferensens innehåll i sig självt. En resa utomlands på konferens är något som ofta uppskattas av de anställda, men om det inte finns ett tydligt mål med resan och ett syfte kanske man lika gärna skulle kunna strunta i den. Ett exempel på företag som hoppade över konferensresan helt och hållet var till exempel företaget B3IT Connexion. De ansåg sig inte se att en konferens på så vis skulle ge ett mervärde och valde istället att skänka hela sin konferensresekassa, på hela 400 000 kronor, till UNHCR som arbetar för barns rättigheter. Till Svenska Dagbladet säger företagets VD, Jonas Elgquist, att med bakgrund av den rådande flyktingkrisen i världen så insåg man i företagets ledningsgrupp att dessa pengar man hade budgeterat för teambuilding och andra kontorsrelaterade nöjen faktiskt istället kunde rädda liv – så det valde man att göra och ställde därför in resan.

Scroll to top