Mobilmast

Vem har det bästa mobila bredbandet?

MobilmastFör den företagare som befinner sig på resande fot i Sverige en stor del av sin arbetstid kan ett bra mobilt bredband vara vad som gör det möjligt att arbeta effektivt. Bra telekommunikationer är lika viktigt som bra fysiska kommunikationer. Det återstår dock en del att göra för de svenska teleoperatörerna.

Det allra första man bör tänka på när man undersöker olika operatörer är att de kartor de själva publicerar över sin täckning inte ger hela bilden. De är grundade på rent teoretiska beräkningar, som dessutom visar täckningen utomhus. Surfar man inomhus kan täckningen därför vara betydligt sämre. Dessutom tar kartorna inte hänsyn till det faktum att ju fler som delar på ett nät, desto långsammare går det. Det går att surfa betydligt snabbare i Strömstad, Torekov eller Visby på vintern än på sommaren. Det är kanske för mycket begärt att operatörerna ska illustrera detta på sina kartor, men det är viktigt att känna till för en kund.

En bra utgångspunkt för den som står i begrepp att välja sitt mobila bredband är denna artikel i PC för alla. Där testas fem operatörers 4g-nätverk på tre olika platser i landet. Operatörerna som testas är:

  • 3
  • Net1
  • Tele2
  • Telenor
  • Telia

De tre testarenorna

Den första plats där operatörerna testas är Stockholms innerstad. Där är näten väl utbyggda, men samtidigt används de vid vissa tidpunkter av en stor mängd människor. Detta märks inte minst för den som försöker surfa på Net1:s eller Telenors nät. 3, Telia och Telenor klarar sig dock ganska bra, även om även dessa har vissa vita fläckar när det gäller hur 4g-näten täcker Stockholm

Test nummer två i artikeln görs i Jönköping. Där avgår Tele2 med segern, och Net1 får återigen bottenbetyget.

Slutligen beger man sig till Bodafors, ett samhälle med 1800 invånare. Täckningen ska dock vara god även här, enligt samtliga operatörers kartor. Net1 informerar dock om att de har dålig täckning i de småländska skogarna, och rekommenderar sina kunder att använda externa antenner. Då kan de fungera bättre än andra operatörer. Över huvud taget är det viktigt var man placerar sin router när man surfar på landsbygden. Detta känner nog de som haft problem med att prata i sin mobiltelefon på landet igen.

Slutligen ska påpekas att Sverige är mer än bara Stockholm, Jönköping och Bodafors. Vilken operatör som är bäst på de orter där du rör dig vet vi inte. De stora operatörerna har generellt bäst täckning, och Tele2 är bäst i förhållande till priset både i Jönköping och i Bodafors.

Scroll to top